Huishoudelijk reglement bridge

Overzicht "Huisregels" Bridge"De Harch", Herkenbosch. Januari 2019.
Algemene orderegels noodzakelijk voor een goed verloop.
Wie kan spelen?
Leden van de C.O.V.H. kunnen  aan het bridgen deelnemen. Niet-leden die een of meerdere malen als gastspeler willen deelnemen zijn welkom tegen betaling van € 1,00 per persoon. Als men zo driemaal aan het bridgen heeft deelgenomen, zal men een keuze moeten maken, d.w.z. lid worden of niet meer komen.
Leden waarvan de partner verhinderd is, kunnen met een andere partner aan het bridgen deelnemen. (Liefst met een lid) Als deze vervanger(ster) echter geen lid is, is deze persoon € 1,00 verschuldigd. Het betreft hier duidelijk incidentele invalbeurten. Tevens kunnen leden waarvan de partner verhinderd is op de speeldag bij het meldpunt informeren of er een gelegenheidspartner beschikbaar is.
Aan- en afmelden.
Het meldpunt voor aan- en afmelden voor de bridgedrive is bij Mw Nelly Overes . (noveres@home.nl of telnr 06-16296010). Spelers welke regelmatig aan het bridgen deelnemen, hoeven zich alleen af te melden als ze verhinderd zijn een speelavond te bezoeken. Zij die onregelmatig deelnemen moeten zich bij deelname iedere keer bij het meldpunt aanmelden.
Hoe laat aanwezig en de verdere gang van zaken na opening drive.
Van de spelers wordt verwacht dat zij op de speelavond uiterlijk vijf minuten voor de aanvang aanwezig zijn. Op een tafel in de speelzaal ligt een lijst met de deelnemende paren en het speelnummer van ieder paar met het daarbij behorende loopbriefje. Op het vastgestelde aanvangsuur opent de spelleider de zitting en deelt daarbij mede met hoeveel paren er wordt gespeeld en hoeveel ronden er zijn. Indien er in meerdere groepen wordt gespeeld, wordt dit uiteraard per groep door hem medegedeeld. Eventueel doet hij dan verder van belang zijnde mededelingen.
Spreken en rumoer tijdens het spelen.
Tijdens het bridgen dient de benodigde stilte in acht genomen te worden. Ontstaat aan een tafel toch enig rumoer, dan heeft geen van de andere spelers het recht door woord of gebaar naar de betrokken tafel kenbaar te maken dat men stil moet zijn. Indien men er last van heeft, kan men de wedstrijdleider roepen met het verzoek de betrokkenen tot stilte te manen.
Waar moet aan het begin van elke ronde op gelet worden?
Nadat men zich ervan heeft overtuigd dat het loopbriefje goed ingesteld is volgens de door de wedstrijdleider gedane mededeling wat betreft het aantal te spelen ronden en het schema van het aantal paren, dient bij het begin van elke ronde gelet te worden op:
Zit men aan de goede tafel en in de juiste groep.
Speelt men in de goede richting (NZ of OW).
Heeft men de juiste spellen die gespeeld moeten worden.
Speelt men tegen het juiste paar conform het loopbriefje.
Wat te doen na het spelen van de laatste ronde?
Het paar dat in de laatste ronde NZ speelt, ruimt de spullen op. Dus de biddingboxen opruimen en deze met de borden en de beide loopbriefjes naar de opruimtafel brengen. Vervolgens in samenwerking met de andere NZ paren de borden en loopbriefjes op volgorde opbergen in de daarvoor bestemde koffer en de bidding boxen in de doos. Alle spelers mogen wachten op de uitslag, maar moeten de wedstrijdleider(s) rustig hun werk laten doen, zodat zo spoedig mogelijk na afloop van de laatste ronde de uitslag bekendgemaakt kan worden.
 
Voornaamste taken en bevoegdheden wedstrijdleider.
De wedstrijdleider is verantwoordelijk voor de technische leiding van de wedstrijd. Hij is gebonden aan de spelregels die op de speelavond worden toegepast en aan de aanvullende bepalingen die in deze huisregels zijn vastgelegd.
Zijn verdere taken en bevoegdheden betreffen:
Het handhaven van de orde en de zorg voor het ordelijk verloop van het spelen.
Het toepassen en uitleggen van de spelregels en het inlichten van de spelers over hun rechten en verantwoordelijkheden volgens de spelregels.
Het herstellen van een fout of onregelmatigheid die hem op enigerlei wijze ter kennis komt.
Het opleggen van straffen, indien van toepassing.
Tijdens het spelen zal een gegeven richtlijn van de wedstrijdleider door de desbetreffende paren opgevolgd moeten worden, terwijl een opgelegde straf geaccepteerd dient te worden.
 
Spelregels, bieden, uitkomst, speeltempo en verloop van het spel.
Bedoeling van de spelregels.
Bridge is een spel dat in veel landen een groot aantal beoefenaars heeft. In ons land alleen al meer dan 100.000. Een van de redenen van zijn populariteit is dat het spel gebonden is aan uniforme internationale spelregels.
Bij alle grote en kleine bridge-evenementen - ook op onze speelavonden - wordt gespeeld volgens de regels van wedstrijdbridge zoals die zijn opgesteld door de WBF. (Wereld Bridge Federatie) Omdat veel nieuwe bridgers thuis leren spelen, kennen zij een aantal regels niet of nauwelijks.
Velen ervaren dan ook de plichten, die deze spelregels een speler aan tafel opleggen, als "het spelen met het mes op tafel". Echter enige kennis en het goed hanteren van die spelregels kunnen het plezier verhogen.
Spelregels zijn ingesteld om een correct verloop van de wedstrijd mogelijk te maken. Bovendien geven zij aan hoe er gehandeld dient te worden, indien een speler bij toeval, door zorgeloosheid of onoplettendheid, het juiste verloop van het spel verstoort en hierdoor onopzettelijk een tegenspeler benadeelt. Deze fraaie volzinnen geven aan dat spelregels niet bedoeld zijn om oneerlijke praktijken te voorkomen, maar wel om de schade te herstellen, die onopzettelijk veroorzaakt is.
Voorts bestaat er nog de wedstrijdethiek, die voorschrijft dat men zich aan tafel ten opzichte van de partner en tegenspelers correct dient te gedragen en dat geen ongeoorloofde inlichtingen aan de partner gegeven mogen worden. Overtredingen hiertegen zijn meestal kwalijker dan een overtreding van de spelregels.
Begin en verloop van het spel.
Bij het begin van de eerste ronde worden de spellen gewassen, zodat er vier handen van elk dertien kaarten ontstaan. Dit gebeurt in aanwezigheid van minstens een van de tegenspelers. Ieder van de vier spelers neemt vervolgens de kaarten uit het vak, dat met zijn richting overeenkomt. Iedere speler telt vooraf zijn kaarten en zorgt na het spelen dat alle dertien kaarten in het juiste vakje teruggedaan worden, het bord blijft op het midden van de tafel liggen en niemand mag - ook niet na het spelen - de kaarten van een ander inzien of aanraken. De Noord speler is verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van deze voorschriften. Na afloop van het spel noteert hij de score op het scorebriefje, welke door de Oost speler wordt gecontroleerd. Over het aantal slagen moet overeenstemming worden bereikt voordat alle vier de handen weer in het bord worden teruggestoken. Bij het invullen van het scorebriefje moet zowel Noord als Oost goed toezien dat bij het juiste paar het gespeelde contract wordt vermeld, evenals de bereikte score. Ook dient de score correct bij het andere paar in de daarvoor bestemde kolom ingevuld te worden, zodat - indien nodig voor berekenen van de einduitslag - de wedstrijdleider direct kan inzien wie tegen wie een bepaald spel heeft gespeeld en hoe de score voor ieder van de paren was.
Speeltempo.
De duur van een ronde is gebaseerd op gemiddeld 7 minuten per spel. 2 Minuten worden gereserveerd om van tafel te wisselen tussen elke speelronde. Indien de klok het signaal voor de aanvang van het laatste spel per ronde aangegeven heeft, mag men niet meer aan het laatste spel beginnen.
De wedstrijdleider kan hiervan afwijken.
Het bieden.
Het vragen naar de betekenis van een bod mag alleen als men aan de beurt is en wel aan de partner van diegene, die het bod deed. Vermijd onnodige vragen want dit kan leiden tot een ongeoorloofde inlichting aan de partner.
Zowel de leider als elke tegenspeler mogen bij hun eerste beurt om te spelen een herhaling vragen van alle voorafgaande boden.
Voor de beurt passen of bieden of het doen van een te laag bod zijn overtredingen, waarbij men te allen tijde de wedstrijdleider moet roepen. Probeer vooral niet het onjuiste bod te herstellen, omdat dat vervelende gevolgen kan hebben.
Bij het doen van een oneigenlijk bod zal partner gedurende 10 seconden het kaartje "alert" moeten neerleggen, terwijl bij een sprongbod gebruik gemaakt zal moeten worden van het "stopkaartje", hetwelk na 10 seconden weer opgeborgen moet worden.
(Lang) Nadenken tijdens het bieden. Wanneer men door dit nadenken aangeeft "wel iets te hebben" wat de partner zonder nadenken niet kan weten, dan brengt de ethiek met zich mee dat de partner dan vaak zal moeten passen.
De wedstrijdleiding beveelt dringend aan dat iedereen in het bezit is van een systeemkaart, die op de speelavond door de tegenspeler ter inzage gevraagd kan worden.
Als een speler een bod heeft gedaan en daarna volgt driemaal pas, dan wordt het laatste bod het contract en begint het spelen.
Gedekte uitkomst, uitkomst en kaarten blinde.
 
Nadat een te spelen contract tot stand gekomen is, komt de tegenspeler links van de vermoedelijke leider uit, met de beeldzijde van de kaart naar beneden. Indien de partner van de genoemde tegenspeler aangeeft dat hij inderdaad moet uitkomen, wordt de uitkomst opengelegd. De speelperiode begint en de hand van de blinde wordt op de tafel gelegd. Kleur bij kleur en in volgorde gerangschikt, zijn kaarten in rijen in de lengterichting naar de leider toe liggend met de troeven rechts. (van de blinde)
Meest voorkomende fouten tijdens het spelen, waaraan als regel straf is verbonden.
Voor de beurt uitkomen. Onvoldoende bod doen.
Verzaken.
Voor de beurt bieden.
Het overmatig langzaam spelen van een deelnemer.
Het ongeoorloofd vergelijken van de score met een andere deelnemer.
Het aanraken of in de hand nemen van kaarten die aan een andere speler toebehoren.
Het bespreken van het bieden, het spelen van een spel of het bespreken van een resultaat, zodanig dat dit aan een andere tafel kan worden gehoord.
Het steken van een of meer kaarten in een verkeerd vak van het bord.
Verzuimen de kaarten te tellen, waardoor men te weinig of te veel kaarten heeft.
Het verkeerde spel spelen.
Niet in de juiste windrichting spelen.
Bij de vraag naar uitleg van een bod verkeerde informatie geven.
Het niet dadelijk voldoen aan de wedstrijdbepalingen of aan een voorschrift van de wedstrijdleider.
Tot slot.
Het recht op herstel en / of straf voor een overtreding van de tegenspelers vervalt als men speelt voordat de wedstrijdleider geroepen is.